KASTAMONU’DA KİCK BOKS A İLGİ BÜYÜYOR



Haber: Eyyüp Yalçın

Son yıllarda Kick Boks alanında başarılara imza atan Kastamonu birçok alanda başarılı sporcular yetiştirmeye devam ediyor. Kastamonu Kampüs ekibi olarak sizler için Kick Boks alanında sporcu yetiştiren antrenör Emrah Şahanoğlu’yla kısa bir söyleşi gerçekleştirdik.

-Hocam ilk olarak sizi tanımak isteriz bize kendinizi tanıtır mısınız?
Adım Emrah Şahanoğlu. Kastamonu kick boks antrenörüyüm.1989 doğumluyum. Spora ilk 1995’te tekvandoyla başladım. 2004’te  İlkay Babacan hocamla beraber kick boks çalıştım. Kendisi Kastamonu‘da Milli Takım  Antrenörüdür. BESYO (Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu) okuduğu zamanlarda beraber çalıştık. Sonrasında kick boksu Kastamonu’da ben devam ettirdim. Aynı zamanda milli sporcuyum. 2008’den beri tüm Türkiye şampiyonalarına katıldım. Türkiye ve Uluslararası derecelerim var.

-Bize biraz Kastamonu’daki başarılarınızdan bahseder misiniz?

Kastamonu’da çalıştırdığım öğrencilerimin her yıl gerek resmi gerekse özel müsabakalarda dereceleri var. 2014 senesi içerisinde 3 defa Türkiye üçüncülüğü 2 tane Türkiye ikinciliği 1 tane de Türkiye birinciliğimiz var. Aynı zamanda Dünya Şampiyonasına sporcu gönderdik. Asuman Çığıloğlu bayanlar 55 kilo kategorisinde, şu anda hala orada müsabakaları devam ediyor. 2015’te de çıtayı yükseltip daha fazla sporcu çıkartmak istiyoruz. Bu yönde sıkı çalışmalarımız devam etmektedir.

-Hocam Kick Boksa Kastamonu’da ilgi nasıl, yani beklediğiniz ilgiyi görebiliyor musunuz?

Kastamonu’da kick boks sporuna ilgi var; fakat destek yok denecek kadar az. Müsabakalara giderken çok zorluklar çektik. Gidiş geliş masraflarımız olsun, kalma masraflarımız olsun bunları karşılamakta zorlandık. Kastamonu Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Sağolsunlar yeni yeni destekliyorlar bizleri. İlerleyen zamanlarda daha iyi şeyler olacak diye umut ediyoruz. Ayrıca başarılı olan arkadaşlarımız ödüllendirildiğinde hevesleri artıyor. Ödül ya da tebrik, gerek başarılı olan sporcuyu gerekse diğer sporcuları başarıya teşvik ve motive ediyor. Fakat başarı kaydeden sporcularımız bekledikleri ilgiyi göremeyince her ne kadar göstermemeye çalışsalar da hevesleri azalıyor, kırılıyor.

-Hocam Türkiye ve Dünya Şampiyonlarına sporcu gönderdiniz. Bir sporcu kick boksa hazırlanırken nasıl süreçlerden geçiyor? Neler yapıyor? Hayatında ne gibi değişiklikler oluyor? Türkiye veya Dünya Şampiyonasına katılmak ne kadar zamanını alıyor? Bu süreci bizlerle paylaşır mısınız?
 
Öncelikle belirtmek istediğim husus biz bu işi para kazanmak için yapmıyoruz. Amacımız iyi ve kaliteli sporcu yetiştirmek. İlk etapta yeteneğe önem veriyoruz. Her ne kadar çalışmak ve azim her işin başı olsa da yetenek de önemli. Belirli bir süre çalıştıktan ve sporcuları izledikten sonra yetenekli ve azimli olanlarını seçiyor, onlara farklı bir çalışma planı uyguluyoruz. Örneğin günde 1 antrenmanı var ise onu 3’e çıkarıyoruz, sabah koşusu ve akşam 2 antrenman olacak şekilde ayarlıyoruz. Her sporcumuzu özel takibe alıyoruz. Antrenmana gelmediği zamanlarda arıyoruz, ailesiyle iletişime geçiyoruz. Sporcularla birebir çalışıyoruz. Devamlı özel müsabakalarımız oluyor onlara çıkarıyoruz. Özel müsabakalarda da epey başarımız var. İlkay Babacan hocamdan bahsetmiştim, Milli Takım Antrenörü, aynı zamanda Avrupa Şampiyonudur kendisi. Ankara’ya onun yanına gidiyor, antrenmanlarını izliyoruz. Mesela Eldar hocamız var, şu anda yukarıda antrenmanda. K1 Dünya Şampiyonu. Beraber çalışıyoruz, çalıştırıyoruz. Sporcunun hayatında önemli değişikler oluyor. Biliyorsunuz spor ciddiyet gerektirir, düzenli çalışmayı gerektirir. Sağlıksız şeylerden uzak tutuyoruz, mesela sigara içenlere bırakmalarını tavsiye ediyoruz. Sporla ilgilenen insanlar, zaten alkol ve günümüzde epey gündemi meşgul eden uyuşturucu madde, bonzai vs. gibi kimyasal madde ve bunlara benzeyen birçok kötülükten uzak duruyor. Akşamları kahveye gideceğine antrenmana geliyor, zamanını daha iyi değerlendirmesini öğreniyor. Spor sporcunun hayatına bir disiplin katıyor. Zaman meselesine gelecek olursak mesela Barış Kısa arkadaşımız var. Barış arkadaşımız 2012 Türkiye birincisi, 2013 Türkiye ikincisi, 2014 Türkiye üçüncüsü her yıl düşüş var gibi görünüyor fakat öyle değil her sene bir kademe yükseliyor, kategorisi değişiyor. Mesela Türkiye Şampiyonu olan Barış arkadaşımız 6 ayda Türkiye Şampiyonu oldu.  Dünya Şampiyonasına giden kızımız 3 senelik sporcu. En başta da belirttiğimiz gibi azim ve yetenek olursa işin ucunda geri kalan şeyler sizi hiç yormadan birbiri ardına gerçekleşiyor.

-Hocam Kastamonu’ya dair hedefleriniz var mı ? varsa neler bizlerle paylaşabilir misiniz?

Kastamonu’ya dair hedeflerim arasında dediğim gibi çıtayı yükseltmek istiyoruz. Özellikle 2015 yılında çalışmalarımız hızla artacak, aynı zamanda üniversite ile ilgili hedeflerimiz var. Bu sene ilk düzenlenecek Türkiye üniversitelerarası kick boks şampiyonası var. Eğer üniversiteden destek ve ilgi gelirse biz  bu yöndeki tekliflere açığız. Bu yazıyı okuyan arkadaşlarımız başvurmak isterlerse her türlü yardımcı oluruz. Okul yönetiminden bu yönde teklif gelirse biz üniversiteyle çalışmaya, bağlantı kurmaya hazırız. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Dünya K1 Şampiyonu Eldar hocam da Kastamonu Üniversitesi’nde iktisat okuyor onunda etkisinin olacağını düşünüyorum.

-Hocam çok teşekkür ediyoruz  vaktinizi bizlerle paylaştığınız için son olarak söylemek istediğiniz bir şeyler var mı? 

Ben teşekkür ediyorum Kastamonu Kampüs Gazetesinin ilk sayısını tebrik ediyor başarılarınızın devamını diliyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder